sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

S-a lansat proiectul „KARPAT – Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice”

S-a lansat proiectul „KARPAT – Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice”

Grupuri interesate și membri din echipa de implementare a proiectului „KARPAT – Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice”, finanțat în cadrul programului ESPON2030, au participat la conferința de lansare ce s-a desfășurat la sediul Voievodatului Podkarpackie pe 20 martie 2024 în orașul Rzeszow din Republica Polonă.

Consiliul Județean Maramureș este partener în proiect alături de Voievodatul înfrățit Podkarpackie – lider și ceilalți parteneri: Autoguvernarea Regiunii Preșov (Slovacia) și Consiliul Județean Suceava (România). Ministerul Fondurilor și Politicii Regionale (Polonia) cooperează la acest proiect în calitate de observator. Proiectul este un rezultat al cooperării Județului Maramureș cu Voievodatul Podkarpackie din Polonia în baza Acordului de cooperare semnat între părți în anul 2019.

Printre participanții la întâlnirea de lansare a proiectului s-au numărat și reprezentanți ai Grupului European de Cooperare Teritorială ESPON (ESPON GECT) și reprezentanți ai Universității din Varșovia (EUROREG – Centrul pentru Relații Regionale și Locale Europene), câștigătorul contractului de realizarea a analizei țintite din cadrul proiectului. Totodată, la eveniment a fost prezentat conceptul de cercetare al antreprenorului și s-a subliniat importanța abordării participative, un factor major în atingerea obiectivelor acestui proiect de cercetare.

Prin proiectul finanțat de ESPON se va realiza o analiză țintită pe tema de cercetare: „Factori determinanți și oportunități pentru dezvoltarea socio-economică și spațială a regiunii Carpatice.” Analiza din cadrul proiectului va fi un răspuns la necesitatea de a lărgi și aprofunda cooperarea în regiunea Carpatică. Rezultatul va fi, printre altele, un document care să confirme necesitatea promovării la nivelul Comisiei Europene și a implementării unei Strategii Macroregionale planificate pentru Munții Carpați.

Programul de cooperare ESPON 2030 este finanțat de Uniunea Europeană și sprijină expertiza de înaltă calitate a instituțiilor publice responsabile cu dezvoltarea politicilor teritoriale. Programul include pregătirea unor studii bazate pe nevoile autorităților publice europene la toate nivelurile. Rețeaua europeană de observare a dezvoltării teritoriale și coeziunii (ESPON) este o inițiativă extrem de importantă pentru înțelegerea mecanismelor dezvoltării teritoriale europene. Oferă oportunități de a învăța despre diversitatea provocărilor și potențialul care caracterizează regiunile europene. Datorită cercetării și analizei efectuate de ESPON, părțile interesate au acces la informații care îi ajută să ia decizii politice și strategice mai bine informate privind planificarea spațială și dezvoltarea socio-economică. ESPON oferă oportunități de a identifica tendințele, de a detecta zonele care au nevoie de sprijin special și de a promova soluții inovatoare pentru coeziunea teritorială și dezvoltarea durabilă. Prin aceste activități, ESPON joacă un rol cheie în modelarea viitorului regiunilor europene prin promovarea cooperării, schimbului de experiență și a celor mai bune practici la nivel internațional, regional și local.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Previous Noi proiecte și inițiative de cooperare teritorială, prin Programul Interreg Europe 2021-2027
Next Gustări în Maramureș din Țara Chioarului. Experiență culinară de neuitat în Satul de pe Dealul Florilor

About author

You might also like

Social 0 Comments

MAJORARE semnificativă. Cătălin Cherecheș: “De la 500 la 2.000 de lei, SPRIJINUL pentru băimărenii care aniversează în acest an Nunta de Aur și de la 50 la 150 de lei valoarea TICHETELOR sociale”

Am propus și Consiliul Local a aprobat în această seară majorarea sprijinului de la 500 la 2.000 de lei pentru băimărenii care aniversează în acest an Nunta de Aur, respectiv

Social 0 Comments

Primele IMAGINI cu MOCĂNIȚA deraiată la Vișeu de SUS!

Date de ultimă oră ne spun că în final 11 persoane au fost transportate la spital cu ambulanțele, una ajungând cu autoturismul propriu. Dintre victime, 5 sunt bărbați, 6 sunt

Social 0 Comments

Ioan Mătieș, primar Mireșu Mare: Continuăm LUCRĂRILE pentru racordarea satului IADĂRA la rețeaua de distribuție a GAZELOR naturale

➡️Racordarea la rețeaua de gaz a satului Iadăra a pus probleme deosebite. Proiectul vechi al comunei Mireșu Mare a prevăzut realizarea unei stații noi de gaz pentru secțiunea de conductă

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply