Consiliul a decis astăzi să prelungească cu încă un an, până la 18 mai 2026, măsuri restrictive (sancțiuni) legate de atacuri cibernetice care reprezintă o amenințare la adresa UE și a statelor sale membre. Cadrul juridic (regimul de sancțiuni) al acestor măsuri se prelungește cu trei ani, până la 18 mai 2028.
Acest cadru permite UE să impună măsuri restrictive specifice asupra persoanelor sau entităților implicate în atacuri cibernetice care au un impact semnificativ și reprezintă o amenințare externă la adresa UE sau a statelor sale membre. Măsurile restrictive se pot aplica, de asemenea, ca răspuns la atacurile cibernetice asupra unor state terțe sau organizații internaționale, în cazul în care respectivele măsuri sunt considerate necesare pentru realizarea obiectivelor politicii externe și de securitate comune (PESC).
Prin aceste măsuri restrictive, UE urmărește să descurajeze activitățile cibernetice răuvoitoare și să susțină ordinea internațională bazată pe norme, asigurându-se că cei responsabili sunt trași la răspundere.
Măsurile restrictive se aplică în prezent unui număr de 17 persoane și patru entități și includ înghețarea activelor, iar furnizarea de fonduri sau resurse economice, în mod direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul acestora este interzisă. În plus, persoanelor fizice incluse pe listă li se aplică o interdicție de călătorie în UE.
Aceste includeri individuale pe listă vor continua să fie reexaminate o dată la 12 luni.
Decizia de astăzi confirmă disponibilitatea UE și a statelor sale membre de a oferi un răspuns puternic și susținut la activitățile cibernetice răuvoitoare persistente care vizează UE, statele sale membre și partenerii săi.
UE și statele sale membre vor continua să coopereze cu partenerii noștri internaționali pentru a promova un spațiu cibernetic deschis, liber, stabil și sigur.
Context
În iunie 2017, UE a instituit un cadru privind un răspuns diplomatic comun al UE la activitățile cibernetice răuvoitoare („setul de instrumente pentru diplomația cibernetică”). Cadrul permite UE și statelor sale membre să utilizeze toate măsurile PESC, inclusiv măsurile restrictive, după caz, pentru a împiedica, a descuraja și a înfrâna activitățile cibernetice răuvoitoare care vizează integritatea și securitatea UE și a statelor sale membre, precum și pentru a furniza un răspuns la aceste activități. Setul de instrumente pentru diplomația cibernetică a fost revizuit în 2023 pentru a permite dezvoltarea unor strategii susținute, adaptate, coerente și coordonate față de actorii persistenți din domeniul amenințărilor cibernetice.
Cadrul UE pentru măsuri restrictive împotriva atacurilor cibernetice care reprezintă o amenințare la adresa UE și a statelor sale membre a fost stabilit în mai 2019.
Sursa: Comisia Europeană
Partajează acest conținut: