sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Cornelia Negruț: Ministrul Culturii este obligat să împiedice distrugerea culturii românești. Muzeele, galeriile de artă și alte activități culturale reprezentative sunt în pericol de dispariție

Cornelia Negruț: Ministrul Culturii este obligat să împiedice distrugerea culturii românești. Muzeele, galeriile de artă și alte activități culturale reprezentative sunt în pericol de dispariție

Muzeele, galeriile de artă și alte activități culturale reprezentative sunt în pericol de dispariție, în cazul în care va reuși o inițiativă privată de instituire a unor taxe imposibil de suportat pentru instituțiile culturale autohtone. Concret, o societate de drept privat, non-profit, VISARTA, dorește obținerea monopolului privind colectarea drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, prin intermediul impunerii unei metodologii de taxare, agreată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Practic, dacă demersul acestei entități private se va concretiza prin adoptarea metodologiei propuse, orice tablou, fotografie sau operă de artă expuse în public vor fi taxate cu sume cuprinse între 70 și 100 de lei, fapt ce ar conduce în mod iminent la închiderea muzeelor, galeriilor de artă și a celorlalte locașuri de cultură.

Aberațiile acestui proiect nu se opresc însă aici.

Metodologia propusă de VISARTA se referă la instituirea unei taxe pentru toți cei care doresc să organizeze o expoziție, un târg, un festival, un spectacol, sau alte manifestări culturale de acest gen, pentru „comunicarea publică prin prezentare directă, expunerea publică a operelor de artă grafică sau plastic, de artă aplicată, fotografică și de arhitectură, precum și proiecția publică a operelor de artă digitală”. Totodată,  potrivit aceleiași metodologii, organizarea unor astfel de evenimente ar urma să fie autorizată tot de această societate.

Potrivit inițiativei respective, muzeele și galeriile trebuie să ceară, în scris acordul pentru autorizarea unor astfel de evenimente culturale către VISARTA, cu cinci zile înainte de deschidere. Astfel, conform propunerii VISARTA, uniunile de creație, taberele de creație, muzeele și colecțiile publice ar trebui să plătească societății taxe cuprinse între 35 și 70 de lei pentru fiecare operă de artă expusă, în funcție de perioada de timp pentru care se dorește utilizarea. De asemenea, aceeași firmă trebuie să primească de la galeriile de artă, sălile de expoziții, licitațiile publice și muzeele private o taxă de 60-85 lei/operă, în funcție de perioada de timp pentru care solicită respectiva operă pentru expunere. Nu în ultimul rând, organizatorii târgurilor, festivalurilor de artă, spectacolelor, proiecțiile publice ale operelor de artă ar trebuie să plătească VISARTA o remunerație de 75-100 lei/operă, în funcție de durata de utilizare și numărul lucrărilor expuse.

Atât în nume personal, cât și în numele artiștilor din municipiul Baia Mare și județul Maramureș, protestez față de implementarea acestei strategii, care va distruge realmente viața culturală a României. Este total incorect și inacceptabil ca o societate privată să fie acreditată de statul român pentru a colecta taxe și, mai mult, pentru a aplica penalități dacă ele nu vor fi achitate la timp.

Solicit public intervenția ministrului Culturii în acest caz, pentru a împiedica cât încă se mai poate comiterea acestei acțiuni total distructive la adresa culturii românești, greu încercate în acest an cumplit de pandemie.

Cornelia NEGRUȚ, Candidat Senat PRO România Maramureș

Previous INTERVIU – Adrian Todoran despre Autostrada Nordului, proiect pe care l-a susținut în Parlament: ”Este extraordinar să vedem Baia Mare și Maramureșul legate la culoarele europene de transport”
Next Cornelia Negruț-PRO Misiunea ieșirii din criză

About author

You might also like

Social 0 Comments

Tăuții Măgherăuș. GRĂDINIȚĂ nouă, din FONDURI EUROPENE. Deputatul Călin Bota: “Felicitări primarului. Anul viitor urmează să fie deschisă o creșă pentru 60 de copii.”

Am participat astăzi, alături de primarul Dumitru Marinescu, la inaugurarea Grădiniței din Tăuții Măgherăuș, realizată din fonduri europene. Un spațiu nou, modern, prietenos și atractiv pentru 80 de copii din

Social 0 Comments

Spitalul Județean Baia Mare. REZULTATELE analizelor se ELIBEREAZĂ acum prin e-mail și WhatsApp

De peste 50 de ani, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare funcționează Laboratorul de Analize Medicale. Misiunea acestuia  este prestarea unui act medical de înaltă

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply