Summit de criză fără România la Paris, negocieri SUA-Rusia la Riad / Atac al lui Lavrov la adresa Europei / Două state europene iau în calcul să trimită trupe de pace în Ucraina
Liderii europeni se întâlnesc luni în capitala Franței în format foarte restrâns, fără majoritatea statelor UE și fără România, într-o reuniune de urgență în care vor căuta un răspuns la negocierile pe care SUA și Rusia le încep în Arabia Saudită, pe tema încheierii războiului din Ucraina, scriu Reuters, AFP și Financial Times.
HotNews transmite LIVE informațiile despre negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina:
13:07
Volodimir Zelenski se va deplasa miercuri în Arabia Saudită, a doua zi după discuțiile ruso-americane de la Riad.
Este vorba despre „o vizită oficială planificată de mult timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serguiï Nikiforov, pentru Agenția France-Presse, fără să ofere alte detalii.
Discuții între înalți oficiali ruși și americani sunt de asemenea programate marți în Arabia Saudită. Potrivit Kremlinului, scopul acestora este de a „restabili” relațiile dintre Moscova și Washington, inclusiv „posibile negocieri privind Ucraina” și un eventual summit Trump-Putin.12:59
Secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și emisarul special Steve Witkoff se vor întâlni marți cu delegația rusă la Riad, a confirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce.12:38
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat luni că nu vede ce ar putea căuta Europa la masa negocierilor. Dacă Europa vrea să continue războiul, de ce ar participa la negocieri de pace, a mai spus oficialul rus.
Statele europene au anunțat în mod repetat că își doresc sfârșitul războiului și că Rusia, ca țară invadatoare, ar putea opri în orice moment ostilitățile.
Europenii au mai anunțat că sprijină Kievul pentru a-și atinge obiectivele și pentru a încheia o pace durabilă, care să îi ofere garanții de securitate.12:20
Suedia confirmă de la cel mai înalt nivel că trimiterea de trupe în Ucraina este „posibilă”
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat pentru Reuters că desfășurarea de trupe suedeze în Ucraina ca parte a unei forțe de menținere a păcii este „absolut posibilă”.
Comentariile sale vin în completarea declarației anterioare a ministrei de externe Maria Malmer Stenegard.
„Vom lua parte la aceste discuții și, desigur, aceasta este absolut o posibilitate”, a declarat el în marja unui exercițiu militar în capitala Suediei.
„Trebuie să existe un mandat foarte clar pentru aceste forțe și nu cred că putem vedea asta până când nu vom ajunge mai departe în aceste negocieri. Dar noi, Suedia, suntem în mod normal o parte a consolidării securității în partea noastră de lume, așa că prevăd că vom fi o parte din asta și acum”, a declarat el pentru Reuters.11:46
Kremlinul a anunțat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilier pe probleme de politică externă al președintelui Vladimir Putin, vor participa marți, în Arabia Saudită, la discuții cu oficiali americani pe tema restabilirii relațiilor dintre SUA și Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că întâlnirea va fi, de asemenea, dedicată pregătirii pentru posibile discuții de pace privind Ucraina.
Lavrov și Ușakov vor zbura la Riad luni, a adăugat el. Peskov a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă Putin și președintele american Donald Trump se vor întâlni față în față în Arabia Saudită la sfârșitul acestei luni.
Peskov a fost precaut atunci când a vorbit despre posibilitatea mobilizăriii unor trupe de menținere a păcii în Ucraina. Este o chestiune dificilă, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.11:20
Germania poate trimite și ea trupe de menținere a păcii
Un parlamentar german a declarat pentru BBC că Germania va fi de asemenea, probabil, parte a oricărui angajament european pentru menținerea păcii în Ucraina.
„Nu vrem să intervenim cu trupe în acest război”, a declarat Jurgen Hardt, deputat CDU.
El a adăugat însă: „Dacă există o misiune de menținere a păcii în Ucraina pentru a se asigura că încetarea focului și pacea rămân, și există o bază clară de drept internațional pentru aceasta, nu-mi pot imagina că Germania ar ieși din acest concept”.
Emisarul lui Trump merge la Varșovia
Emisarul special al președintelui american pentru Ucraina, Keith Kellogg, va vizita marți Varșovia, unde se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre negocierile de pace privind Ucraina, a declarat un înalt oficial al administrației poloneze.
Wojciech Kolarski, cel mai important consilier în materie de politică externă al lui Duda, a declarat pentru radio RMF24 că cei doi se vor întâlni marți după-amiază la Palatul Prezidențial din Varșovia, la inițiativa părții americane.
El a refuzat să spună dacă Polonia ar fi pregătită să trimită trupe în Ucraina.10:52
Un summit fără România, în format restrâns. De ce?
Unele țări au fost nemulțumite de faptul că reuniunea de la Paris are doar câțiva invitați și nu este în format complet UE, au declarat mai multe surse pentru Reuters.
Președinția franceză a încercat să atenueze aceste îndoieli, afirmând că reuniunea de luni ar putea conduce la alte formate „cu obiectivul de a reuni toți partenerii interesați de pace și de securitatea europeană”.
Cristian Diaconescu, numit recent consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, a confirmat duminică seară că România nu va lua parte la reuniune.
Într-o declarație pentru G4Media, consilierul președintelui Ilie Bolojan a menționat că Administrația Prezidențială a României este într-un contact permanent cu partenerii europeni pentru a fi informați în legătură cu discuțiile în curs, dar și pentru a prezenta poziția României. Discuțiile de la Paris, a continuat Cristian Diaconescu, sunt informale.
Întrebat de Libertatea de ce nu participă și România, el a explicat: „Ca și reuniunile regionale, la un moment dat ține de inițiativa statului gazdă care are un dialog și, evident, după aceea extinde într-o formă pe care o consideră împreună cu partenerii o astfel de invitație”.10:42
Budapesta a transmis luni dimineață două mesaje, prin vocea ministrului de externe Peter Szijjarto.
În primul rând a salutat reluarea discuțiilor la nivel înalt între Rusia și Statele Unite.
În al doilea rând, i-a atacat pe liderii europeni. Szijjarto a spus că liderii europeni „pro-război” sunt așteptați să se întâlnească la Paris în cursul zilei de astăzi și doresc să împiedice un acord de pace privind Ucraina.10:24
Pregătiri pentru negocierile SUA-Rusia în Arabia Saudită
Secretarul de Stat Marco Rubio a ajuns în Arabia Saudită, unde se va întâlni cu oficialii ruși pentru prima fază a discuțiilor privind încheierea războiului din Ucraina.
Marco Rubio nu a dezvăluit deocamdată cu cine se va întâlni în Arabia Saudită. Întrebat de CBS despre modul în care va susține poziția Ucrainei, Rubio a spus că aceste detalii sunt „premature”. El a mai spus că statele europene vor trebui să fie implicate în discuții mai serioase pe parcurs, notează Politico.
„Trebuie să înțelegem că în acest moment nu există niciun proces”, a spus Rubio.
„Ceea ce avem acum este o convorbire telefonică între Putin și președintele Trump în care ambele părți și-au exprimat interesul de a pune capăt acestui conflict. Dacă este vorba de negocieri reale, și încă nu am ajuns acolo, dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Ucraina va trebui să fie implicată, deoarece ei au fost cei care au fost invadați”, a spus Rubio.
Când a fost întrebat dacă SUA ar lua în considerare ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, el a spus: „Nu am intrat în niciun detaliu. Ceea ce am discutat este practic capacitatea de a începe să comunicăm”.
În paralel, o sursă din Riad a declarat pentru Reuters că țeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, se va întâlni marți cu o delegație americană în Arabia Saudită pentru a se concentra pe consolidarea legăturilor și creșterea cooperării economice.
Este prima confirmare a faptului că fostul bancher al Goldman Sachs, educat în SUA, va fi implicat în discuții cu Statele Unite.10:16
Regatul Unit e gata să trimită trupe de pace. Suedia „nu exclude”
Premierul britanic Keir Starmer a declarat duminică că este gata să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a oricărei forţe de menţinere a păcii după război, încercând să arate Statelor Unite că naţiunile europene ar trebui să aibă un rol în discuţiile privind încheierea conflictului, relatează Reuters.
Luni, Suedia a semnalat același lucru, deși mai puțin ferm.
Suedia „nu exclude” trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina, a declarat luni ministra sa de externe.
„Trebuie mai întâi să negociem acum o pace justă și durabilă care să respecte dreptul internațional (…) Odată ce vom avea această pace, va trebui să o menținem și, pentru a face acest lucru, guvernul nostru nu exclude nimic”, a declarat ministrul suedez de externe, Maria Malmer, la Radio Sveriges.
Summit de criză
UE trebuie să se implice în negocierile cu Rusia privind războiul din Ucraina pentru a trasa viitoarea arhitectură de securitate a Europei, a declarat președintele Consiliului European pentru Financial Times.
Apelul vine în contextul în care António Costa și alți lideri europeni de rang înalt se întâlnesc luni la Paris pentru a discuta despre răspunsul lor la decizia președintelui american Donald Trump de a începe negocierile cu Rusia.
Discuțiile, la care participă liderii din Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda, Polonia, Italia, Danemarca, Antonio Costa, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și secretarul general al NATO Mark Rutte vor aborda inclusiv cererea lui Trump ca Europa să își reducă dependența de sprijinul militar al SUA.
Discuțiile de la Paris au loc în timp ce diplomații de top de la Washington și Moscova se pregătesc pentru discuții față în față în Arabia Saudită.
„Europenii trebuie să fie actorul-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate”
Trump a anunțat săptămâna trecută discuții bilaterale cu Putin pentru a pune capăt războiului de aproape trei ani din Ucraina, alarmând capitalele europene care se tem că un acord ar putea fi încheiat fără implicarea lor.
„Dacă Trump dorește cu adevărat ca europenii să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria lor securitate, atunci, desigur, europenii trebuie să fie actorul-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate”, a declarat Costa pentru Financial Times.
„Nu este vorba doar despre Ucraina”, a declarat Costa, într-un interviu acordat la Conferința de securitate de la Munchen din acest weekend.
„Negocierile privind noua arhitectură de securitate trebuie să ia în considerare faptul că Rusia este o amenințare globală, nu doar o amenințare la adresa Ucrainei”, a spus acesta.
Relația SUA-Europa, într-un punct dificil
Nu a fost o perioadă bună pentru relațiile transatlantice. Nu doar că SUA au anunțat începerea negocierilor fără implicarea Europei, dar vicepreședintele lui Trump, JD Vance, a lansat un atac frontal la adresa aliaților și a valorilor democratice europene.
Sâmbătă, emisarul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că țările europene nu vor avea „un loc la masă” în cadrul negocierilor, dar că opiniile lor ar putea fi luate în considerare.
Acest lucru s-a întâmplat după ce SUA a trimis capitalelor europene o cerere de informații cu privire la armele, banii și trupele de menținere a păcii pe care le-ar putea furniza Ucrainei post-conflict, în ceea ce oficialii au declarat că a fost o oportunitate de a face lobby pentru dreptul de a influența negocierile.
Luni dimineață, Manuel Valls, ministru în guvernul francez, a avertizat că relațiile SUA-Europa sunt „într-un punct de cotitură”.
„Negocierile sunt între beligeranți”, a declarat Costa.
„Desigur, este necesar să se negocieze între Ucraina și Rusia. Dar acest război din Ucraina nu este doar despre Ucraina. Este vorba despre securitatea europeană”, a spus el.
„Rusia este în mod clar o amenințare”
Costa nu a detaliat cu privire la arhitectura de securitate a Europei.
În perioada premergătoare invaziei Ucrainei din februarie 2022, Putin a cerut NATO să își reducă prezența în statele est-europene. NATO și statele sale membre au refuzat să facă acest lucru.
Costa a citat poziția agresivă a Rusiei față de statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, care sunt membre ale UE și ale NATO, printre altele, drept motive pentru care Bruxelles-ul trebuie să participe la discuții.
„Rusia este în mod clar o amenințare la adresa suveranității baltice, la granița noastră estică”, a declarat el. „Ei au o prezență militară în Moldova, în Georgia”, a mai spus el.
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a declarat că, dacă Europa dorește să joace un rol în discuții, trebuie să fie clară cu privire la ceea ce dorește și ceea ce poate oferi.
„Am fost puțin surprins de reacția europeană, care a spus că avem nevoie de un loc la masă”, a declarat el reporterilor la München. „Dacă doriți un loc la masă, asigurați-vă că veniți cu propuneri relevante. Asigurați-vă că cheltuiți mai mult, în special când vine vorba de Ucraina”, a spus Rutte.
Sursa hotnews.ro
About author
You might also like
Senatorul Țâgârlaș: Sprijinirea sectorului IMM-urilor o prioritate a programului liberal
Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului continuă sprijinirea mediului de afaceri propunându-și să contribuie semnificativ la dezvoltarea activității din economie, inclusiv prin programe si scheme de ajutor de stat. În cadrul programelor
Mesaje RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian/ MApN: O ţintă aeriană a intersectat pentru scurt timp spaţiul aerian naţional, în apropiere de localitatea Reni / Posibile resturi de dronă, căzute în judeţul Galaţi
Autorităţile au emis, miercuri seara, un mesaj RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în zona de nord a judeţului Tulcea. ISU Tulcea a primit un apel de
Ionel Bogdan: Cu multă BUCURIE am participat la BALUL ALBASTRU, eveniment CARITABIL special. FONDURILE STRÂNSE în cadrul balului vor fi DIRECȚIONATE către laboratorul de RECUPERARE MEDICALĂ al Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”
Cu multă bucurie am participat alături de soția mea, Alexandra, la Balul Albastru, un eveniment caritabil special, și spun special deoarece este dedicat unei cauze pentru care am luptat și
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!